Završna konferencija projekta In cultura veritas

Glavni cilj projekta bio je doprinijeti atraktivnosti, posjećenosti i zaštiti kulturne baštine područja i povećanju gospodarske aktivnosti područja

U srijedu, 25.11.2020., održana je Zoom konferencija povodom završetka prekograničnog projekta In cultura veritas koji se provodio na prekograničnom projektnom području između Zagrebačke županije (Hrvatska) i subregije Obsotelje i Kozjansko (Slovenija) na kojoj su predstavljeni rezultati projekta koji je trajao 28 mjeseci.

Glavni cilj projekta bio je doprinijeti atraktivnosti, posjećenosti i zaštiti kulturne baštine područja i povećanju gospodarske aktivnosti područja kroz razvoj nove održive prekogranične destinacije, jačanje kapaciteta lokalnih dionika i sveobuhvatnu promociju.

Projektne aktivnosti, grupirane u sedam radnih paketa, provedene su zajedničkom suradnjom triju projektnih partnera iz Hrvatske: Zagrebačke županije (vodeći partner), Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) i triju iz Slovenije: Općine Šmarje pri Jelšah (OŠJ), Kmetijsko gozdarskog zavoda Maribor (KGZS-MB) i Razvojne agencije Sotla (RAS). Projekt se provodio na prekograničnom projektnom području između Zagrebačke županije (Hrvatska) i subregije Obsotelje i Kozjansko (Slovenija), a njegov značaj za doprinos razvoju toga područja prepoznala je i Europska unija te za provedbu projekta odobrila 852.819,44 EUR iz  Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), unutar Programa suradnje INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska za razdoblje 2014. – 2020. ili 85 % ukupnog projektnog proračuna (1.003.317,00 EUR). 

Projekt je ispred Zagrebačke županije predstavila Ivana Rendulić Jelušić koja je istaknula kako je upravo zahvaljujući ovom projektu i suradnji oko 40 vinara s područja Zelinske, Samoborske i Plešivičke vinske ceste, gradovima Samoborom, Jastrebarskim i Svetim Ivanom Zelinom i njihovim gradskim muzejima, ostvareno povećanje atraktivnosti ponude kulturnog i vinskog turizma na području Zagrebačke županije u skladu sa zahtjevima suvremenih posjetitelja.

Ivana Maltar, direktorica UHPA-e u svom je obraćanju istaknula zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu koji je rezultirao uspostavom nove turističke destinacije i identifikacijom zajedničkih turističkih proizvoda što će doprinijeti razvoju kontinentalnog turizma i turizmu posebnih interesa.

Više o projektu i projektnim aktivnostima saznajte ovdje.

Izvor: UHPA