Prva hrvatska konferencija na temu volonturizma

Na konferenciji su predstavljene inovacije vezane uz ovakav oblik turizma, primjeri dobre prakse te primjeri i ideje nastale kroz projektne aktivnosti

Prva hrvatska konferencija na temu volonturizma u sklopu projekta „Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja“ koji Udruga „MI“ – Split provodi u partnerstvu s ADP Zid – Podgorica, Udrugom BONSAI, Udrugom hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i općinom Herceg Novi, održana je u petak, 2. lipnja 2017. u Dubrovniku.

Na konferenciji su predstavljene inovacije vezane uz volonturizam, primjeri dobre prakse kao i primjeri i ideje nastale kroz projektne aktivnosti.

U panelu pod nazivom „Razvoj destinacije i važnost međusektorske suradnje u prekograničnom području“ sudjelovale su stručnjakinje iz područja destinacijskog menadžmenta, razvoja turističkog proizvoda, volonterstva i društvenog poduzetništva koje su vodile i modularne treninge u Dubrovniku i Crnoj gori na navedene teme te sudjeluju u pružanju konzultacija za razvoj pilot volonturističkog proizvoda. Raspravi tijekom panela pridonijela je i Mihaela Turniški, predstavnica partnerske udruge UHPA koja je kroz svoju prezentaciju prisutnima približila koncept volonturizma te se osvrnula na posljednje trendove u svjetskom turizmu među kojima se nalazi i volonturizam.

Tijekom posljednjeg dijela konferencije predstavili su se primjeri dobre prakse spajanja volonterstva i turizma i uključivanja turista u volonterske aktivnosti na njihovoj destinaciji. 

Jedan od ciljeva projekta je i razviti minimalno dva pilot volonturistička proizvoda/akcije u prekograničnom području. Nakon održanih treninga u veljači i travnju nacionalni stručnjaci Hrvatske i Crne gore nastavili su pružati konzultacije organizacijama koje imaju kapacitet i ideju za razvoj volonturističkog projekta.

Na konferenciji su predstavljena tri takva primjera: Frano Vlašić (Luški puti j.d.o.o.) i Leo Žanetić (Otočni sabor) iznijeli su svoju ideju uključivanja turista u volontiranje na otoku Korčuli tijekom nadolazeće turističke sezone, dok su ideje iz Crne gore predstavili Julija Milanović iz Društva za zaštitu životinja s Cetinja i Željko Starčević iz Agencije za zaštitu Orjena iz Herceg Novog.

Više informacija pronađite ovdje.

Izvor: www.volonturizam.info