SUSTOUR: Održana radionica o održivosti u turizmu “Sustainability for Shore Excursion providers”

U sklopu SUSTOUR projekta u Dubrovniku je 2. lipnja održana edukacijska radionica o održivosti u turizmu za organizatore izleta i njihove dobavljače pod nazivom “Sustainability for Shore Excursion providers”

Radionica je održana u organizaciji Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), partnera na projektu SUSTOUR kojeg financira Europska unija kroz program COSME (Program za konkurentnost malih i srednjih poduzeća), uz podršku Adriatic DMC d.o.o. i Elite Travel d.o.o. iz Dubrovnika, sudionica SUSTOUR projekta u programu certifikacije izletničkih programa.

Licenciranim turističkim vodičima, ugostiteljima, OPG-ovima, vinarijama, prijevoznicima, organizatora aktivnosti, zaposlenicima agencija Adriatic DMC d.o.o. i Elite Travel d.o.o. kao i predstavnicima iz redova javnog sektora prezentiran je Travelife sustav, vodeća globalna, međunarodno priznata shema obuke, upravljanja i certificiranja održivog poslovanja turističkih agencija i turoperatora. Sudionici su se detaljno upoznali s Travelife kriterijima koji se specifično odnose na njihovo područje djelatnosti. Kroz grupni rad i online vježbe stekli su nova znanja i vještine koje će im omogućiti implementaciju održivih modela upravljanja te ih time učiniti prepoznatljivima i konkurentnijima na međunarodnom tržištu.

Edukaciju je održao Naut Kusters, glavni direktor Travelife-a i jedan od osnivača Globalnog vijeća za održivi turizam (GSCT).

„Ovako veliki odaziv privatnih tvrtki kao i predstavnika lokalnih vlasti i institucija na današnju radionicu koju podupire Europska unija pokazuje koliko ozbiljno turistički sektor u Dubrovniku shvaća pitanje održivosti. Kao jedna od vodećih destinacija za kruzere, Dubrovnik može ostvariti najveći iskorak u Hrvatskoj u smislu smanjenja njihova negativnog utjecaja. Nadam se da će ishod ove radionice biti smislena i koordinirana akcija oba sektora čime će Dubrovnik postati primjer u Europi“, izjavio je Kusters.

Marko Rešetar, koordinator održivosti i voditelj projekta SUSTOUR u Elite Travel d.o.o.: „Drago mi je da smo uspjeli uspješno provesti trening za naše osoblje i dobavljače u okviru SUSTOUR projekta koji promiče Travelife sustav, vodeći svjetski brand certifikacije društveno odgovornog poslovanja turističkih agencija. Elite Travel je dugogodišnji nositelj najvećeg ranga certifikacije, Travelife Certified i pionir primjene Travelife standarda održivosti u Hrvatskoj. Sudjelovanje u SUSTOUR projektu otvara nam mogućnosti certifikacije izleta za cruise kompanije u hrvatskim lukama, što će doprinijeti njihovoj održivosti i rezultirati pozitivnim efektima na zaštitu okoliša i dobrobit lokalne zajednice.“

Kim Butigan, voditeljica projekta SUSTOUR u Adriatic DMC-u: „Za sve izlete u našoj ponudi koristimo usluge tvrtki koje prisustvuju današnjoj edukaciji, tako da je zajednički utjecaj koji možemo imati na jačanje održivosti Dubrovnika značajan. Svjedoci smo sve većeg broja zahtjeva naših međunarodnih partnera da im dostavimo vjerodajnice o održivom poslovanju i to će vrlo brzo postati standard koji ćemo morati ispuniti kao pružatelji usluga. Kao odgovoran turoperator, prepoznajemo važnost prilagodbe našeg poslovanja kako bismo osigurali dugoročnu održivost destinacije, kako za putnike koji žele doživjeti regiju na najbolji način, ali što je važnije, i za lokalno stanovništvo koje bi trebalo moći živjeti i imati koristi od turizma bez negativnih utjecaja. Nadam se da ćemo moći ići naprijed i napraviti značajna poboljšanja u našem poslovanju u partnerstvu s dionicima privatnog i javnog sektora."

Pored dionika privatnog sektora, na radionici su sudjelovali i predstavnici Grada Dubrovnika, TZ Dubrovačko-neretvanske županije, TZ Grada Dubrovnika te kulturnih institucija i organizacija.

„Zadovoljstvo mi je sudjelovati na ovoj radionici u sklopu EU projekta SUSTOUR koji je sufinanciran COSME sredstvima Europske komisije i koji promiče Travelife sustav certificiranja.  Održivost postaje premisa važna za sve segmente turističkog poslovanja, stoga nas raduje što su dvije dubrovačke agencije, Adriatic DMC i Elite Travel, dionici ovog projekta zajedno sa svojim dobavljačima. Grad Dubrovnik kroz svoj program Respect the City gradi održivi turizam i ovakve inicijative važne su za ukupnu održivost destinacije“, istakla je Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika.

Neda Lušić, koordinatorica za održivost Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA): „Ključni dio misije UHPA-e je doprinijeti održivom razvoju turizma i poboljšati konkurentnost svojih članica kroz vrijednosti društveno odgovornog poslovanja. Kao projektni partner na SUSTOUR-u u mogućnosti smo podržati destinacijske menadžment kompanije kao što su Adriatic DMC i Elite Travel da ostvare svoje ciljeve održivosti i time također poboljšaju vidljivost Hrvatske na međunarodnom tržištu.“

Fotografije: Adriatic DMC, autorica fotografija Željka Milić; UHPA

***

SUSTOUR je COSME projekt financiran od strane EU-a čiji je cilj daljnji razvoj i implementacija alata i standarda koji će pomoći turoperatorima i turističkim agencijama da poboljšaju svoju održivost. Projektom je osiguran budžet za MSP u iznosu od 600.000 € kojim se provode opsežni programi podrške za obuku i certificiranje turoperatora i turističkih agencija. Projektom upravlja konzorcij od 7 organizacija, uključujući UHPA-u, a podržavaju ga 24 strukovne udruge u turizmu.

Travelife za turoperatore je međunarodno priznata shema obuke, upravljanja i certifikacije za održivost u turizmu. Cilj mu je pružiti tvrtkama realistične ciljeve održivosti, alate i rješenja za provedbu pozitivnih promjena unutar njihovog poslovanja i opskrbnog lanca.