SUSTOUR: Održana završna konferencija u Portugalu

Trogodišnji projekt zaključen je dvodnevnom, hibridnom konferencijom u sklopu koje je održana i završna ceremonija dodjele priznanja uključenim turističkim agencijama

Finale SUSTOUR projekta, financiranog u okviru COSME programa Europske komisije, održano je 13. i 14. rujna u Cascaisu, u Portugalu. Ambiciozni trogodišnji pothvat bio je usmjeren na promicanje održivih praksi unutar europske turističke industrije, a na završnoj konferenciji u Cascaisu, gradu s Green Destinations titulom, predstavljena su postignuća i najbolje prakse turističkih agencija i turoperatora koji su uspješno integrirali održivost u svoje poslovanje u sklopu projekta.

Osim sveobuhvatnog pregleda postignuća, inovacija i napretka turističkih agencija i turoperatora te rezultata SUSTOUR projekta, u Cascaisu su kroz dva dana predstavljeni primjeri najboljih praksi 24 malih i srednjih poduzeća kroz pet tematskih panela na kojima su sudjelovale i dvije članice UHPA-e. Prvi programski dan otvorio je panel o upravljanju emisijama ugljika kojeg je slijedio onaj o upravljanju plastikom za jednokratnu upotrebu u turizmu, dok su u sklopu drugog dana otvorene rasprave o upravljanju lancima opskrbe, o upravljanju održivim praksama na izletima te o održivom marketingu.

U panelu o upravljanju emisijama ugljika, kao keynote speaker sudjelovala je Irena Škarica iz turističke agencije Ventula travel d.o.o. koja je u sklopu SUSTOUR projekta stekla certifikat Travelife Certified. Kim Butigan iz turističke agencije Adriatic DMC d.o.o., također Travelife Certified certificirane agencije, održala je prezentaciju kao panelist na temu upravljanja plastikom za jednokratnu upotrebu s primjerima dobre prakse na turama agencije u Dubrovniku.

Kroz tri godine, u SUSTOUR programima podrške sudjelovalo je preko 500 malih i srednjih poduzeća koja su mogla izabrati između implementacije osnovnih i/ili naprednih mjera za postizanje održivosti prema standardima Travelife-a, vodeće međunarodno priznate sheme certificiranja održivosti za turoperatore i turističke agencije. Jedanaest malih i srednjih poduzeća iz Hrvatske sudjelovalo je u programima obuke, a od sedam koje su iste uspješno završile, šest je članica UHPA-e.

Konferencija u Cascaisu završila je ceremonijom dodjele Travelife priznanja malim i srednjim poduzećima koja su kroz SUSTOUR projekt certificirala svoje poslovne procese. Ukupno 228 europskih turoperatora i turističkih agencija steklo je Travelife Partner priznanje, dok je najvišu razinu, Travelife Certified, doseglo čak njih 60, među kojima je i hrvatska agencija Ventula Travel iz Splita.

„Najveća nagrada koju nam je ovaj projekt pružio je znanje koje smo stekli, zahvaljujući kojemu smo sistematizirali i unaprijedili svoje poslovanje, te ga nastavljamo ponosno prenositi drugima, bilo da je riječ o dobavljačima i drugim poslovnim suradnicima ili klijentima koji su sve predaniji ideji da jedini otisak koji iza sebe ostave bude onaj vlastitih stopa“, izjavila je Irena Škarica prilikom uručenja Travelife Certified priznanja.

Izvor: UHPA

Foto: Hugo Barreliero

***

SUSTOUR je COSME projekt kojeg financira EU, a čiji je cilj daljnji razvoj alata i standarda koji će pomoći turoperatorima i turističkim agencijama da poboljšaju svoju održivost. Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) jedan je od partnera projekta. Za mala i srednja poduzeća (MSP) u okviru poziva osiguran je proračun od gotovo 600.000 € za provedbu opsežnog programa obuke i certificiranja. Projektom upravlja konzorcij od 7 EU organizacija (projektnih partnera), uz potporu još 24 udruženja iz industrije kroz sporazume o suradnji.

Travelife za touroperatore međunarodno je priznat sustav za osposobljavanje, upravljanje, procjenu i certificiranje održivosti u turizmu. Radi se o sustavu koji tvrtkama u turizmu postavlja realistične ciljeve održivosti u poslovanju, te nudi alate i rješenja za implementaciju pozitivnih promjena u poslovne procese i opskrbne lance. 

Kontakti