SUSTOUR: Predstavljanje novih alata održivosti za turoperatore na ITB-u  

SUSTOUR će na sajmu u Berlinu predstaviti nove posebno razvijene alate za održivost turoperatora kao i primjere najbolje prakse među nositeljima Travelife certifikata

Projekt SUSTOUR kojeg financira EU-COSME program i u kojem Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) sudjeluje kao jedan od 7 partnera, priprema svoj nastup na vodećem svjetskom sajmu putovanja ITB Berlin koji se održava od 7. do 9. ožujka 2023. godine. S namjerom predstavljanja ciljeva i dosadašnjih postignuća projekta, SUSTOUR će u Berlinu okupiti predstavnike uključenih turoperatora i turističkih agencija iz cijele Europe i  predstaviti niz alata razvijenih u okviru projekta.

Danas sve više putnika izražava zabrinutost zbog negativnih ekonomskih, društvenih i ekoloških utjecaja turizma te je za organizatore putovanja jako važno da su u mogućnosti odgovoriti na njihova rastuća očekivanja u tom smislu. Projekt SUSTOUR (2020. – 2023.) tu je da pomogne malim i srednjim turističkim agencijama i turoperatorima da steknu temelje u svijetu održivosti, nudeći im korisne alate i obuku s ciljem unaprjeđenja njihovog poslovanja.

U okviru projekta razvijena su tri nova alata koji će biti predstavljeni na SUSTOUR štandu (br. 216, hala 4.1b):

  • Alati za redukciju plastike - alati za upravljanje plastikom daju turoperatorima i turističkim agencijama i njihovim dobavljačima (hotelima) praktične, jednostavne i jasne smjernice za prelazak na održivije alternative plastici za jednokratnu upotrebu. Skup alata uključuje, između ostalog, 11 stabala odlučivanja za smanjenje plastike u kontekstu različitih poduzeća, tablice ocjenjivanja utjecaja različitih plastičnih alternativa, standardne korak-po-korak operativne postupke za implementaciju održivijih alternativa plastici i priručnike za “odmor bez zagađenja plastikom”.

  • Kalkulator za izračun ugljičnog otiska putovanja - CARMACAL je postojeći alat koji turoperatorima i turističkim agencijama omogućuje mjerenje ugljičnog otiska njihovih turističkih paketa. To ne uključuje samo prijevoz do/od odredišta, već i smještaj, lokalni prijevoz i aktivnosti. CARMACAL je u okviru SUSTOUR projekta nadograđen i unaprijeđen i donosi niz novosti koje će turoperatorima i turističkim agencijama znatno olakšati njegovo korištenje.

  • Kodeksi najbolje prakse za aktivnosti/izlete - zbirka standarda održivosti za razne turističke aktivnosti/izlete koje organizatori putovanja mogu podijeliti sa svojim dobavljačima aktivnosti/izleta. Dostupno je 36 različitih kodeksa aktivnosti u atraktivnom PDF formatu.

Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e: “Uvjereni smo kako će novi alati omogućiti turističkim agencijama i turoperatorima bolju integraciju održivosti u njihovo poslovanje, a  potrošačima  pomoći da se odluče za bolje, održivije opcije.”

Događanje u okviru kojeg će biti održan niz prezentacija na temu održivosti i važnosti certificiranja održivosti za turističke tvrtke kao i predstavljanje Alata za redukciju plastike predviđeno je 7. ožujka 2023. s početkom u 16:30 sati. Bit će to ujedno i prilika da se turoperatorima i turističkim agencijama koji su uspješno implementirali održivost u svoje poslovanje te ishodili Travelife Partner i Travelife Certified status čestita na postignuću i uruče certifikati. Po završetku službenog dijela, predviđen je prigodni domjenak i druženje sudionika. Program događanja dostupan je ovdje.

***

SUSTOUR je COSME projekt financiran od strane EU-a čiji je cilj daljnji razvoj i implementacija alata i standarda koji će pomoći turoperatorima i turističkim agencijama da poboljšaju svoju održivost. Projektom je osiguran budžet za MSP u iznosu od 600.000 € kojim se provodi opsežni programi podrške za obuku i certificiranje turoperatora i turističkih agencija. Projektom upravlja konzorcij od 7 organizacija, uključujući UHPA-u, a podržavaju ga 24 strukovne udruge u turizmu.

Travelife za turoperatore je međunarodno priznata shema obuke, upravljanja i certifikacije za održivost u turizmu. Cilj mu je pružiti tvrtkama realistične ciljeve održivosti, alate i rješenja za provedbu pozitivnih promjena unutar njihovog poslovanja i opskrbnog lanca.

 

SUSTOUR kontakt osoba: 

Laura Selenz, koordinatorica projekta, ECEAT

l.selenz@travelife.info

+49 160 / 9970 2298