SUSTOUR: Veliki iskorak za održivost turoperatora na ITB-u

Osim svečanosti dodjele Travelife priznanja odabranim turoperatorima, SUSTOUR projekt je na sajmu u Berlinu prezentirao i nove posebno razvijene alate za održivost turoperatora, kao i primjere najbolje prakse među nositeljima Travelife certifikata

Projekt SUSTOUR kojeg financira EU-COSME program i u kojem Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) sudjeluje kao jedan od 7 partnera, na vodećem svjetskom sajmu putovanja ITB Berlin predstavio je ciljeve i dosadašnja postignuća projekta, između ostalog i cijeli niz alata za postizanje veće održivosti u poslovanju turoperatora.

Prvi dio programa SUSTOUR Stage Event & Travelife Award Ceremony održao se u utorak 7. ožujka. U sklopu svečane dodjele, više od 70 europskih turističkih agencija i turoperatora odabranih u sklopu projekta SUSTOUR za sudjelovanje u programu obuke i certificiranja, dobilo je svoja Travelife Partner priznanja i Travelife Certified certifikate za predanost i izvrsnost u primjeni održivih modela poslovanja. Osim toga, održano je i nekoliko prezentacija na temu održivosti u turizmu i važnosti certificiranja održivosti za turističke tvrtke te su okupljenim predstavnicima turoperatora iz cijelog svijeta predstavljeni alati za redukciju otpada od plastike i smanjenje emisija ugljika koji su kreirani u sklopu provedbe SUSTOUR projekta.

U srijedu 8. ožujka održan je SUSTOUR Exchange Event u City Cube prostoru Messe Berlin kompleksa, a na kojem su predstavnici SUSTOUR partnera, Europske komisije, vodećih međunarodnih organizacija i nacionalnih asocijacija, u paru s zainteresiranim turističkim agencijama i turoperatorima, kako iz Europe tako i svijeta, razmatrali modele upravljanja održivošću. Peter Henkes, nizozemski stručnjak za održivost, predstavio je rad skupine SUSTOUR turoperatora na kodeksima najbolje prakse za održive izlete i aktivnosti; Tatjana Peter (Futouris) osvrnula se na problematiku plastičnog otpada u turizmu; Naut Kusters (ECEAT) predstavio je domete programa za upravljanje opsrkbnim lancima, osim na SUSTOUR projektu i u sklopu Travelife aktivnosti na Tajlandu; Dominique van Straaten iz konzultantske tvrtke Sea Going Green rezimirala je sadržaj SUSTOUR edukacija o upravljanju emisijama ugljika i unapređenjima CARMACAL alata za izračun ugljičnog otiska putovanja; Anne de Jong (ECEAT) se u sklopu svoje prezentacije pozabavila zamkama marketinga održivosti u turizmu. Sudionici su nakon svake prezentacije raspravili izazove u implementaciji održivih praksi i potencijalna rješenja za iste, govoreći iz vlastitog iskustva i dijeleći primjere dobre prakse iz svojih zemalja, a cijeli event moderirala je Laura Selenz, koordinatorica SUSTOUR projekta.

Posljednji dan sajma bio je rezeviran za SUSTOUR Study Tour  odnosno za vođeni obilazak vodećih njemačkih organizacija i tvrtki koje promiču održivost na ITB-u te za susret SUSTOUR projektnih partnera s Alanom Vellom, koordinatorom projekta na razini EISMEA Europske komisije. Naposljetku, 10. ožujka za projektne partnere organiziran je i posjet njemačkoj asocijaciji putničkih agencija, DRV-u (Deutscher Reiseverband) gdje su im prezentirane inicijative te organizacije na zaštiti klime i okoliša.

***

SUSTOUR je COSME projekt financiran od strane EU-a čiji je cilj daljnji razvoj i implementacija alata i standarda koji će pomoći turoperatorima i turističkim agencijama da poboljšaju svoju održivost. Projektom je osiguran budžet za MSP u iznosu od 600.000 € kojim se provodi opsežni programi podrške za obuku i certificiranje turoperatora i turističkih agencija. Projektom upravlja konzorcij od 7 organizacija, uključujući UHPA-u, a podržavaju ga 24 strukovne udruge u turizmu.

Travelife za turoperatore je međunarodno priznata shema obuke, upravljanja i certifikacije za održivost u turizmu. Cilj mu je pružiti tvrtkama realistične ciljeve održivosti, alate i rješenja za provedbu pozitivnih promjena unutar njihovog poslovanja i opskrbnog lanca.

www.travelife.info/sustour

Izvor: UHPA

Foto: SUSTOUR