Lars Thykier: Rizik PDV-a za europske turističke agencije

Povodom presude Europskog suda pravde o posebnom poreznom postupku za turističke agencije, ECTAA pregovara s Europskom komisijom s ciljem revizije ovog posebnog modela, kazao je predsjednik ECTAA-e za uhpa.hr te je dodao kako ne vjeruje da će dogovor oko direktive o paket aranžmanima biti postignut u očekivanim rokovima

Priredila: Ana Ilić
 
Izvršni direktor Udruge danskih turističkih agencija (Danmarks Rejsebureau Forening) Lars Thykier na mjesto predsjednika Europskog udruženja nacionalnih udruga turističkih agencija i organizatora putovanja (ECTAA) došao je sredinom 2014. godine, a kao novi predsjednik ECTAA-e sudjelovao je na drugom Svjetskom kongresu predsjednika udruga turističkih agencija u Zagrebu te je za uhpa.hr govorio o angažmanu Udruženja na rješavanju ključnih pitanja europskih turističkih agencija kao što je Direktiva o paket aranžmanima i poseban postupak oporezivanja turističkih agencija. Na mjestu predsjednika ECTAA-e  Thykier je naslijedio  Borisa Žgombu, predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) čime je završio dvogodišnji mandat UHPA-e na čelu ECTAA-e, koja predsjednika bira isključivo na jedan mandat. Prilikom preuzimanja mandata Thykier je kazao kako je predsjednik UHPA-e, Boris Žgomba, bio izuzetna podrška svim strukturama Udruženja te je doprinio pozicioniranju ECTAA-e kao jedne od najvažnijih asocijacija na području europskog turizma. Stoga je za uhpa.hr dao opsežan intervju koji donosimo u dva djela. 
 
Glavni cilj Europskog udruženja nacionalnih udruga turističkih agencija i organizatora putovanja (ECTAA) je zastupati i promovirati interese europskih putničkih agencija i turoperatora. Što kao udruga činite da biste im pomogli?
 
Cilj ECTAA-e je osigurati konkurentno i održivo tržište turističke industrije. Udruženje aktivno prati sve legislativne i druge mjere koje imaju utjecaj na turističke agencije i turoperatore, a potom se konzultiramo s članovima. Raspravljamo o situacijama i propisima na tržištu koji imaju nepovoljan utjecaj na sektor, bilo zbog toga što ne osiguravaju jednake mogućnosti, bilo da stvaraju prekomjerne i skupe zakonske obveze ili su jednostavno nepraktične za poduzeća koja zastupamo. Nakon konzultacije s članovima ECTAA, kao glavni posrednik za turističke agencije i turoperatore s institucijama Europske unije, njihovo mišljenje prosljeđuje donositeljima odluka u Europskoj uniji.
 
Postoje li posebni ciljevi na koje ćete biti usmjereni kao novi predsjednik?
 
Kao predsjednik zalagat ću se za interese članova ECTAA-e na europskoj i međunarodnoj razini. Također, želim istražiti nove načine komunikacije s članovima i među članovima te osigurati da se svačiji glas čuje. Naime, za vrijeme mog mandata Europska unija odlučivat će o revidiranom sadržaju europske Direktive o paket aranžmanima (Package Travel Directive) koja ima ogroman utjecaj na  turizam. Posebnu pozornost posvetit ću i nekolicini projekata IATA-e kao što je NDC (New Distribution Capability) te u kojoj mjeri idu na uštrb turističkim agencijama i turoperatorima.
 
Koji su najveći izazovi europskog turističkog sektora? Pogotovo na području poslovanja putničkih agencija i turoperatora?
 
Nedavno ispitivanje koje je provela Europska komisija o budućnosti europskog turizma pokazuje da su tri glavna izazova prepoznata od strane ispitanika iz industrije, javnih organizacija, sindikata, nevladinih udruga i potrošača. Riječ je o sezonalnosti, porezima i poteškoćama u zadržavanju stručnog kadra. Konkurentnost tržišta je također pitanje od značajne važnosti pošto su mnogi ispitanici istaknuli potrebu za razvijanjem novih i personaliziranih proizvoda te zabrinutost o porastu konkurencije iz zemalja izvan EU. Ima nekoliko ključnih izazova za turističke agencije i turoperatore.
 
Među njima je revizija IATA agencijskog ugovora i novi standard distribucije. ECTAA pomno prati sve nove projekte i prijedloge koje donosi IATA, uključujući promjene u IATA Agents accreditation programme kao i IATA NDC (New Distribution Capability) projektu. Posebno smo zabrinuti o eventualnim posljedicama koje bi projekt NDC mogao imati na sposobnost agencija da nastave djelovati kao neutralan i nepristran savjetnik svojih klijenata. IATA namjerava NDC u potpunosti provoditi od 2017. godine, a još nije jasno koje i koliko zrakoplovnih kompanija će se priključiti NDC-u te je moguće da će agencije morati upravljati dvama distribucijskim kanalima.
 

U pogledu EU legislative, revizija Direktive o paket aranžmanima je svakako najvažnija tema za ECTAA-u. Europski parlament usvojio je izvješće u travnju 2014., a Vijeće EU radi na usvajanju zajedničkog stajališta. Nadamo se da će Vijeće usvojiti dokument kojemu je cilj očuvati konkurentnost europskog turizma pogotovo u odnosu na turoperatore iz drugih zemalja koji sve veću prodaju ostvaruju kod posjetitelja iz Europe. Također je veoma važno održavati jednake mogućnosti za sve distribucijske kanale, prvenstveno između tradicionalnih agencija i turoperatora, online operatora i dobavljača (zrakoplovnih kompanija) koji se bave direktnom prodajom. Predsjedništvo Vijeća EU pokušat će doseći zajedničko stajalište do kraja ove godine. Čak i ako predsjedništvo uspije postići zadani rok, Vijeće EU i EU parlament će potom trebati postići dogovor oko zajedničkog dokumenta. Stoga je, smatram, malo vjerojatno da će konačni dokument biti objavljen prije sredine 2015. godine i stupiti na snagu do sredine 2017.

Jednako je važna revizija zakona o pravima putnika u zračnom prijevozu. ECTAA traži usvajanje balansiranog pristupa, koji omogućava putnicima učinkovito korištenje svojih prava, dok zakonodavstvo nije sklono uvođenje obveza koje nameću velike troškove zrakoplovnoj industriji. Udruženje inzistira i da se, kao dio revizije, u okviru prava putnika u zračnom prijevozu uvede zaštita putnika od neuspjeha aviokompanija. Naime, od 2000. godine više od 105 europskih zrakoplovnih kompanija je bankrotiralo, ostavivši tisuće bespomoćnih putnika bez učinkovite metode povrata svog novca. Moramo to promijeniti, a jedini način da se to učini je kroz EU zakonodavstvo.

Direktiva Europske unije za medijaciju osiguranja (Insurance Mediation Directive) je također pod revizijom. ECTAA pokušava uvjeriti zemlje članice da postojeće izuzeće za putničke agente koji prodaju putno osiguranje treba zadržati u Direktivi. Ako se izuzeće potisne, što je prema izvornom prijedlogu Europske komisije, agencije neće više moći prodavati putno osiguranje jer bi se morale uskladiti s obvezama u Direktivi za osiguravatelje, koje su preveliko opterećenje za agencije. Ovo očito ne ide ni u prilog kupcima koji bi morali zasebno kupovati putno osiguranje.

Europska uredba o vizama je također pod revizijom. ECTAA je lobirala u korist pojednostavljenja i poboljšanja pristupačnosti procesa apliciranja za Schengensku vizu kako bi se povećao broj posjetitelja iz drugih zemalja u Europu. U Vijeću se već provode rasprave, a ubrzo će početi i u Europskom parlamentu. Naime, nedavno istraživanje, koje je provela Komisija, je pokazalo da je u 2012. godini ukupno 6,6 milijuna potencijalnih putnika iz šest ciljanih tržišta bilo odvraćeno od posjeta Europi zbog Schengenskog viznog režima.

Povodom presude Europskog suda pravde o posebnom poreznom postupku za turističke agencije, ECTAA pregovara s Europskom komisijom s ciljem revizije ovog posebnog modela. Ako do revizije ne dođe, postoji rizik da će turističke agencije tražiti poslovne modele kojima će izbjegavati pripadanje pod ovaj oblik oporezivanja, ili još gore, premjestit će svoje poslovanje izvan EU kako bi u potpunosti izbjegle europski PDV.

Pročitajte drugi dio intervjua Lars Thykier na svjetskom kongresu udruga agencija u Zagrebu

Prezentacija o ECTAA- i s drugog Svjetskog kongresa predsjednika udruga turističkih agencija dostupna je ovdje